- Inne tematyWĄTKÓW: 646
-
Jak budować piec do polimeryzacji farb proszkowych wgKOMENTARZY: 13ODSŁON: 40748
~ Dodany: ponad rok temu
Liczne pytania na forum np. ostatnio piec ( Mariusz) , wczorajsza wizyta u mnie Pana Tomasza który produkuje kabiny ciągników i sam właśnie zbudował piec , moje kontakty z producentami lakierni oraz brak fachowej literatury na ten temat skłoniły mnie do opisania moich przesłanek wyboru koncepcji budowy pieca do polimeryzacji farb proszkowych. Nie oczekuję od czytelników forum żadnych komentarzy i nie będę ich komentował a jedynie odpowiadał na pytania o niezrozumiałe kwestie. To są moje opinie możesz się z nimi nie zgadzać , ale tez możesz z nich skorzystać. Dla nowych czytelników którzy wahają się lub boja się zacząć przygodę z malowaniem proszkowym inwestując swoje skromne oszczędności - zachęcam budujcie sami poszczególne elementy wyposażenia. Malowanie proszkowe jest łatwe nie zrobisz zacieków nawet bez wprawy w malowaniu. Wyposażenie nie musi pięknie wyglądać to musi być efektywne i oszczędne. Dalej będę podpowiadał co należy kupić a co można zrobić samemu i czym się kierować. Faza wyboru koncepcji i ograniczenia. 1/ Pomieszczenie - długość hali - w jednej linii musi być 2 x głęb pieca + szer drzwi ( dla pieca przelotowego 3 x głęb pieca + 2x szer drzwi ) Szer hali – pamiętaj że powinno być miejsce pod kabinę proszkową i przygotowanie powierzchni. Wys hali – pamiętaj ze piec ma izolację od dołu + grzałki elektr a od Góry okap z wentylatorem nad drzwiami by odprowadzać dym i parę wodną z procesu polimeryzacji ( to śmierdzi i dusi jak wypuścisz na halę – zimą nie da się pracować). Położenie – z dala od zabudowy mieszkaniowej i sąsiadów – na pewno będzie im śmierdziało i przeszkadzał hałas nawet jak są teraz zaprzyjaźnieni = wizyty Sanepidu, PIP, = koszty 2/ Przydział energii elektrycznej -sprawdz jaki jest przydział energii na posesję z Zakładu Energetycznego zsumuj wszystkie odbiory z niezbędnych maszyn i urządzeń, wylicz ile możesz kW przeznaczyć na piec elektryczny + wentylator ( ok. 2kW) kabiny + grzałka w wannie do przygotowania (ok. 9kW). Jeśli z wyliczeń które przedstawię pózniej wyjdzie ci za mało kW to nie kop się z koniem ( Zakład Energetyczny) i od razu decyduj o piecu na olej opałowy. Piec na gaz ziemny to też mitręga z załatwianiem - zrezygnuj. Inaczej czekają cię dodatkowe wysokie koszty. Nie inwestuj w infrastrukturę która nie jest twoją własnością np. wynajem . 3/ Otoczenie – nie buduj pieca dla siebie i na dzisiaj. Pamiętaj to tylko piec narzuca ograniczenia wymiarowe malowanych detali, wszystko inne da się obejść. Rozpoznaj gdzie są inne lakiernie proszkowe i mokre w pobliżu, inne zakłady metalowe, producenci bram, ogrodzeń, fasad aluminiowych, odlewnie metali, ocynkownie – podjedz porozmawiaj –pytaj o największe wymiary ich produktów I CIĘŻAR !!!- czy to mogą być twoi potencjalni klienci czy konkurencja?. Nawet jak sami malują na mokro – ich klienci zmuszą do proszku. BUDUJ OPTYMALNY PIEC JAKI WSTAWISZ W HALI DLA DETALI TWOICH I KLIENTÓW.!!! – taki pogląd może spotkać się z natychmiastowym protestem że to niepotrzebne bo drożej, bo koszt energii, nie potrzebne grzanie wielkiego pieca itd. - dalej rozliczę się z tego poglądu, ale każdemu będzie żal d…… ściskał jak jest piękna wielka i na długo robota ale nie wchodzi do pieca i trzeba odmówić. W następnym rozdziale napiszę o liczeniu pieca – teoria a praktyka. Cześć
- Zobacz wszystkie komentarze ( 13 )
-
usówanie powłoki KTLKOMENTARZY: 3ODSŁON: 4652
Witam Stosowałem kiedyś środek do miejscowego usuwania powłoki KTL. Było to bardzo pomocne narzędzie, aby zajrzeć pod powłokę farby bez naruszania stali, ocynku czy aluminium. I tu pojawia się problem. Preparat ten był na bieżąco sporządzany w laboratorium. W skład wchodził na pewno bezwodnik octowy i dwa inne składniki, ale tu pamięć mnie zawodzi. Może ktoś z szanownych forumowiczów miał okazję spotkać taki preparat? Za podpowiedź będę bardzo wdzięczny.
- Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )
-
różne lakiery proszkoweKOMENTARZY: 1ODSŁON: 3484
w dwóch łazienkach mam grzejniki drabinkowe rożnych producentów. Powierzchnia jednego jest gładka a drugi po ok. roku zrobił się "zakurzony" bardzo łatwo przyjmuje kurz i trudno się go usuwa - czy to jest wada lakieru czy lakierni??
- Zobacz wszystkie komentarze ( 1 )
-
ggrunt wodny pod proszekKOMENTARZY: 4ODSŁON: 3905
Słyszałem, ze niekiedy stosuje się grunt (wodny) piecowy nakładany natryskowo i dopiero na to lakier proszkowy - jaki to ma sens?
- Zobacz wszystkie komentarze ( 4 )
-
piecKOMENTARZY: 3ODSŁON: 3715
Witam mam zamiar wymienić piec (suszarnie) w swojej lakierni i zastanawiam sie czy wybrać piec na olej opałowy czy elektryczny czy jest duża różnica w kosztach eksploatacji. Podkreślam że do tej pory miałem piec elektryczny
- Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )
-
Czyszczenie powierzchni lakierowanych proszkowoKOMENTARZY: 8ODSŁON: 11648
Mam pytanie jak w temacie, czym można czyścić powierzchnie lakierowane proszkowo aby ich nie uszkodzić? Chodzi mi o standardowy lakier proszkowy stosowany do przedmiotów wewnątrz pomieszczeń np. obudowy elektroniczne ect. Czy może ktoś napisać czym jest taki delikatny, jakby tłusty, nalot na świeżo polakierowanej powierzchni, czy ma on wpływ na trwałość wykonywanych nadruków sitodukowych? Zasadniczo mam problem z tym, że przykleiłem na chwilkę taśmę klejącą, taką pakową, do nowej powierzchni lakierowanej proszkowo i po jej zdjęciu pozostały mi lekkie ślady, których nie mogę usunąć, mam podejrzenie, że nie jest to klej tylko jakby delkatnie zmieniona faktura powierzchni lakierowanej, czy to możliwe? Wygląda to jak plamy od palców ale nie można tego za cholere wyczyścić.
- Zobacz wszystkie komentarze ( 8 )
-
śrutowanie felgKOMENTARZY: 6ODSŁON: 5848
Od ponad roku jako uboczną działalnością w firmie zajmujemy się renowacją felg.Podstawowym problemem jest opanowanie etapu usuwania starej powłoki lakierniczej.Robiliśmy próby z chemią,ale rezultaty były mierne i ekonomicznie nie do przyjęcia.Po uruchomieniu stanowiska do obróbki ściernostrumieniowej również zapłaciłem niezłe "frycowe" sprowadzając ścierniwa (korund,elektrokorund) oczywiście podobnie jak środki chemiczne "najlepsze na swiecie" wielokrotnego urzytku mające przejść kilkanaście cykli.W praktyce rozpadały się one i stawały bezużyteczne już po trzech przejściach przez piaskarkę (ciśnienie 7 atm ,dysza 9 mm).Ostatnio dowiedziałem się,że do tych celów najlepszy jest śrut stalowy lub staliwny ostrokrawędziowy.Mam serdeczną prośbę o poradę kogoś kto stosuje tą metodę bo niechcę znowu umoczyć. Krzysztof
- Zobacz wszystkie komentarze ( 6 )
-
Problem z transparentną farbą KOMENTARZY: 18ODSŁON: 7448
Problem dotyczy farby proszkowej transparentnej kolor ciemny niebieski coś jak RAL5010.Efekt po malowaniu to takie jakby ciemne ciapki gdy się spojrzy pod kątem na malowany detal,jakby lakier nie był dobrze wymieszany.Pobieram farbę z pudła i myślałem że to może być problemem lecz na próbę wsypałem w zbiornik z fluidyzacją i efekt ten sam.Staram się proszek napylać równo dodam że z innymi kolorami nie ma tego problemu.
- Zobacz wszystkie komentarze ( 18 )

OSTATNIO NA FORUM
Otwarcie lakierni proszkowej - poszukiwani dostawcy
~ Arthur
Witam! Dostawców farb proszkowych (wszystkich kolorów z palety RAL) oraz chemii do przygotowania metalu do lakierowania znajdziesz na...
Jaki pistolet zaprawkowy.
~ Arthur
Cześć! Wybierz Iwatę Air-Gunsa AZ4. Do srebrnego metalika jest bezkonkurencyjna: technologia HTE-S zapewnia najbardziej miękki...
Skup farb proszkwych
~ Ciawka
Witam Rowniez moge oddac farby z komory najczesciej czarna i antracyt za darmo. Mam tez troche kolorow, ktore zostaly mi po wiekszych...
Skup farb proszkwych
~ Grabb
@nicovpl temat aktualny, zapraszam do kontaktu
Otwarcie lakierni proszkowej - poszukiwani dostawcy
~ Matejas30
Spróbuj Lakiernia 420 .Właściciel młody ale wiedzą przewyższa niejednego starego zarówno w proszkach jak i przygotowaniu...