- Inne tematyWĄTKÓW: 644
-
skorka pomaranczowaKOMENTARZY: 3ODSŁON: 5387
~ Dodany: ponad rok temu
Witam Mam maly problem a mianowicie na powierzchni detali czesto pojawia mi sie delikatny efekt skorki pomaranczowej. Problem w tym ze raz on wystepuje a raz nie. Lakiernicy twierdza ze nie zmieniaja parametrow napylania i ze sa one caly czas takie same. Moze wie ktos jak rozwiazac taki problem?????
- Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )
-
Podkład proszkowyKOMENTARZY: 2ODSŁON: 17476
Koledzy mam pytanie odnośnie podkładu antykorozyjnego. Stosuję na czarną stal epoksydowy antykorozyjny. Ostatnio jeden z klientów zdecydowanie zażyczył sobie antykorozyjny cynkowy. Dwa rodzaje i pewnie dwie szkoły, ale może macie jakieś przemyślenia na ten temat. Pozdrawiam...
- Zobacz wszystkie komentarze ( 2 )
-
omiatanie ocynkuKOMENTARZY: 4ODSŁON: 5336
witam interesuje mnie ten temat czy po omiataniu ocynku np.płoty jeszcze dalej cos z nim robicie tzn mycie czy tylko omiatanie odmuchanie wygrzanie i malowanie pozdrawiam
- Zobacz wszystkie komentarze ( 4 )
-
BytówKOMENTARZY: 9ODSŁON: 3251
witam drodzy forumowicze może ktoś z was używał ostatnio farby poliestrowej producenta z Bytowa? Mnie trafiła się taka partia którą kompletnie nie da się malować.
- Zobacz wszystkie komentarze ( 9 )
-
malowanie metalicamiKOMENTARZY: 3ODSŁON: 4988
Panowie jakie macie nastawy napieciowe i prądowe malowanie elektrostatyką farbą metaliczną trudno dostepnych miejsc gdzie wystepuje klatka Faradaya oraz spawy
- Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )
-
poliamidyKOMENTARZY: 1ODSŁON: 3117
mam pytanie czy ktoś wie w jaki sposób usunąć farbe poliamidową z drutu?gdyż nie mozna jej powtórnie malować.
- Zobacz wszystkie komentarze ( 1 )
-
Norsok M-501KOMENTARZY: 0ODSŁON: 3834
Poszukuję normy Norsok M-501 w języku polskim
- Zobacz wszystkie komentarze ( 0 )
-
suszenie za darmo przed malowaniemKOMENTARZY: 0ODSŁON: 3995
Niestety utarło się u nas przeświadczenie ze suszenie detali przed malowaniem nie ma ograniczeń temperaturowych a żle pojmowana oszczędność powoduje że większość lakierni proszkowych suszy detale w piecu do wypalania farb a nie w specjalnej suszarce. Tymczasem nowoczesne procesy przygotowania powierzchni pod malowania wszystkich metali w jednym wspólnym cyklu tzn. multimetal AlFeZn oparte na związkach soli chromu ( III) lub cyrkonu z polimerami nie mogą być suszone gwałtownie i powyżej 65 C bo w powłoce zawierają wodę która gwałtownie parując rozrywa powłokę pasywacji, w efekcie mamy niską przyczepność farb i niską antykorozyjność . Suszenie więc powinno być realizowane nie poprzez grzanie pow.100 C ale nadmuchem gorącego powietrza o temp. max 65 C.( zalecenia SurTec). W dobie oszczędzania energii spotkałem już lakiernie proszkowe które zbudowały suszarki nie wymagające oddzielnego podgrzewania powietrza a więc suszą za darmo np. Firma z Mazowsza- Z dużego kompresora śrubowego ( piaskowanie+ 2 malarnie) wydmuchuje się bardzo duże ilości powietrza o temp. ok 60 C - zbudowali chwyt na obudowie kompresora + rury elastyczne jak do rozprowadzania gorącego powietrza z kominka i skierowali na dół komory suszarki - suszy idealnie i za darmo poprzednio w pomieszczeniu kompresorowni było bardzo gorąco, kompresor do chłodzenia używał już gorącego powietrza i się przegrzewał teraz tego nie ma. W innej widziałem na rurze wylotowej spalin z pieca olejowego( temp. ok 200 C) założoną drugą o większej średnicy i długości ok 1-2m z wentylatorem który poprzez elastyczne rury izolowane wdmuchuje gorące powietrze do suszarki. Jeśli masz zrealizowane podobne rozwiązanie ale tanie i proste wykorzystujące np. gorące powietrze pod sufitem o temp. ok 60 C to podziel się opisem z kolegami z tego forum. Proszę o opis tylko sprawdzonych pracujących rozwiązań.
- Zobacz wszystkie komentarze ( 0 )
OSTATNIO NA FORUM
Jaki program do obsługi lakiernii
~ Darek
Zapraszam do zapoznania się z systemem Lakiernia Manager https://www.bit-soft.pl/pl/oprogramowanie/lakiernia-proszkowa System jest...
Wentylator do komory lakierniczej
~ Magda
Profesjonalny dobor urządzeń https://ibpex.pl/
Sprzedam farby proszkowe przeterminowane i odpadowe
~ Jarek
Witam oddam farbę proszkową odpadową zmieszaną. Zainteresowanych proszę o kontakt.
Wentylator do komory lakierniczej
~ OsbornTyler7
Profesionální uklid praha https://white-uklid.cz/ znám docela dobře, protože jsem už párkrát využil služby na úklid bytu i...
Sąsiad lakiernik - smród
~ OsbornTyler7
Profesionální uklid praha znám docela dobře, protože jsem už párkrát využil služby na úklid bytu i kanceláře. Oceňuju hlavně...