• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2025 Julian

Szukaj

Reklama
    B1 tiger-coating 18.08.2022-24.01.2023 Julian przedłużony do końca 2025
    • Inne tematyWĄTKÓW: 644
      • ,,Pajęczyna,, po bezbarwnym proszkowymKOMENTARZY: 7ODSŁON: 5133
        ~ Dodany: ponad rok temu

Po malowaniu lakierem proszkowym bezbarwnym na detalu powstała tzw.pajęczyna tak jakby lakier potrzaskał lecz jest to nie wyczuwalne.Malowałem kilka sztuk i tylko na jednej powstał taki defekt.Pewny nie jestem lecz wydaje mnie się że po wyjechaniu z pieca było wszystko ok tylko po jakimś czasie to nastąpiło.Detal to kula przed malowaniem polerowana i myta w benzynie.

• Zobacz wszystkie komentarze ( 7 )
      • aluminium jak zabezpieczycKOMENTARZY: 4ODSŁON: 4435

dzien dobry kieruje sie do panstwa z prosba o rade czym zabezpieczyc surowe aluminium? jestem producentem zewnetrznych rolet piecyk juz mam aplikator tez robie to bez pospiechu chce zeby było dobrze,poradzono mi chromianowanie gdy przesłali mi karte charakterystyki to az sie przestraszyłem jakie to szkodliwe nie wiem czy jakies pozwolenia do tego beda potrzebne ochrony srodowiska czy cos?? a moze panowie mi poradza cos innego jakas alternatywa chodz powiem ze budrzet mam skromny, aha hemie do mycia trawienia niby juz znalazłem ale jak jakies propozycje to bardzo prosze pozdrawaim

• Zobacz wszystkie komentarze ( 4 )
      • dobra ofertaKOMENTARZY: 4ODSŁON: 3541

witam panowie odwiedził mnie wczoraj przedstawiciel handlowy firmy Jotun nigdy nie malowałem ich farbami dostałem zlecenie i klijent akurat ta farbe mi narzucił, tak do mnie trafił ich przedstawiciel oferta jest naprawde dobra prosze o wypowiedzi koledzy lakiernicy co myslice o tych farbach pozdrawiam

• 3Jak budować piec do polimeryzacji farb proszkowych wgKOMENTARZY: 6ODSŁON: 14691

Jeśli wszystko policzyłeś to wiesz czy piec elektryczny czy na olej opałowy. Oba rozwiązania mają wady i zalety. Piec elektryczny jest tańszy i łatwiejszy w samodzielnej budowie, ale mniej mobilny niż olejowy tzn jak trzeba podkręcić mocy bo tona wsadu w piecu to wymienia się dyszę na większą i mamy nie 50 kW a 100 kW. W elektrycznym nic nie zrobisz. Jeśli porównać obecnie koszty eksploatacji to są porównywalne np. dla wsadu+ grzane części pieca =500kg To ΔE = 500 x 180 x 460 = 41 400 000 J/s 1 kWh = 3 600 000 J/s 41 400 000 / 3 600 000 = 11,5 kWh x 0,6 zl/kWh = 7 zl a oleju spali 1,7 litra x 4,1 zl = 7 zl cena oleju na wiosnę spadnie a energia elektryczna będzie drożała 20% rocznie. Jeśli sam budujesz piec elektryczny to całą skorupę drzwi trawersy izolacje szyny czy wózki możesz zrobić . Kupić trzeba grzałki – polecam Selfy powietrzne fawierowe długie , ale przy termo obiegu mogą być i z piekarnika Amica 2kW =48 zl. Regulator temperatury z timerem kup najprostszy bez bajerów z dużymi cyframi i czujką PT100 do powietrza. Ma trzymać temperaturę +/- 3 C i po osiągnięciu temperatury zadanej zacząć odliczać zadany czas potem dzwonić . Są chińskie i dobrych firm ale skomplikowane , ja polecam polską firmę bo robią nie tylko sterowniki pieca piekarniczego – no właśnie my pieczemy blachy ale wyłączniki grzałek w „0” bez styczników iskrzenia i palenia grzałek nawet już w obudowie wszystko tylko podłączyć grzałki. To powinien robic elektryk z uprawnieniami- da nam papier na to. Mają też sterowniki do pieców na olej opałowy ale wymiennika sami nie zrobicie by był o wysokiej sprawności , lepiej zlecić fachowcom. Tu link do ich strony http://www.teldream.com/slabid-72.htm Ja tekturę termoizolacyjną kupowałem tu http://www.gambit-lubawka.pl/strona/termoizolacje ale wystarczy wpisać w Googlach takie hasła i jest wiele innych opcji tektura termoizolacyjna, mata termoizolacyjna, papier termoizolacyjny, tkanina termoizolacyjna. Ważna uwaga – wszystko co kupujesz sprawdzaj czy nie zawiera SILIKONU!!!! . Nigdy nie może go być w lakierni.!!!. Składam podziękowania wszystkim którzy pomogli mi napisać ten artykuł udzielając rad i informacji. Pozdrawiam

• Zobacz wszystkie komentarze ( 6 )
      • 2Jak budować piec do polimeryzacji farb proszkowych wgKOMENTARZY: 4ODSŁON: 19558

Jeśli solidnie zrobiłeś analizę to już wiesz: 1/ jaki piec zmieści się w hali, a jakie wymiary powinien mieć dla największych detali = decyzja 3/ ile może ważyć max wsad detali w kg = jakie zawiesia, trawersy, wózki 4/ jaką dostępną mocą elektryczną dysponujesz w kW Teraz możesz policzyć potrzebną ilość energii. Z praw termodynamiki potrzebna energia do podgrzania detali to: ΔE = m x ΔT x Cw [ J/s ] Gdzie – m –to masa grzana w kg ΔT – to przyrost temperatury zakładamy że od 20 C do 200 C ( 1 st C = 1 st K ) = 180 C Cw - ciepło właściwe - dla stali 460 J/kgC dla aluminium 920 J/kgC dla powietrza 1000 J/kgC 1 kWh = 3 600 000 J/s 1 m3 powietrza waży 1,2kg No to teraz budujemy dwa piece i liczymy. Pierwszy taki jak zbudował Pan Tomasz –producent kabin ciągnikowych o wymiarach wewn 2m x 2m x 2 m, transport górny 1 szyna długości 2 m na kratownicy, izolacja 20 cm wełna , ścianki wewnętrzne z blachy 3mm, grzałki elektryczne 18kW z termoobiegiem. Tak podpatrzył że wszyscy solidni producenci pieców tak robią. Pan Tomasz produkuje średnio jedną kabinę dziennie i będzie ją malował farbą czarną RAL 9011. Drugi piec mój 5 razy głębszy o wymiarach 10m!!!! głęboki x 2 m szer x 2 m wysoki, też 1 szyna dług 10m , izolacja 20 cm wełna , grzałka ta sama 18 kW z termo obiegiem ale ja izolację przykleiłem do blach zewnętrznych i piec w środku wygląda okropnie. Do obu wjeżdżamy pomalowaną kabiną ciągnikową o wadze ok. 100 kg i jazda. W moim piecu kabina zajmuje 1/5 objętości w małym piecu Pana Tomasza wypełnia ja całą. By oszczędzić energię nie nagrzewamy pieca pustego tylko włączamy z detalem od 20 C – wiem tak się nie robi ale praktyka jest właśnie taka. Liczymy piec Tomasza Ciężar grzany to stal – 100 kg kabina + 2 m szyny =10 kg + blacha wewn ( 12 arkuszy 1x2m/3mm waga jednego 48 kg )= 576 kg RAZEM = 686 kg oraz powietrze wewnątrz pieca = 2x2x2= 8m3 = 9,6 kg. Podstawiamy do wzoru: 686kg x 180Δt x 460 cw stali= 56 800 800 J/s 9,6 kg powietrza x 180 x 1000 cw powietrza = 1 728 000 J/s RAZEM = 58 528 800 J/s podzielić przez 3 600 000 = 16,26 kWh. Tyle zużyjemy energii elektrycznej na wypał ponieważ grzałka ma 18 kW to będzie to trwało 54 minuty i będzie kosztowało (0,6 zl/kWh) 9,76 zl . Pomijam trzymanie w piecu przez 10-15 minut. Liczymy mój wielki piec 10 -cio metrowy z taka samą kabiną ciagnikową. Ciężar grzany to stal – 100kg kabina + 10 m szyny = 50kg RAZEM = 150kg Powietrze wewnątrz = 2x2x10 = 40m3 = 48kg 150 x 180 x 460 = 12 420 000 J/s 48 x 180 x 1000 = 8 640 000 J/s RAZEM = 21 060 000 J/s = 5,85 kWh ponieważ grzałka 18 kW to wypał będzie trwał 19,5 minuty i będzie kosztowało 3,51 zl. Reasumując mój wielki piec będzie pracował 3 razy szybciej i 3 razy taniej od małego pieca Pana Tomasza. Ja pomaluje też bramę suwaną 9 metrów a on nie. Już w połowie liczenia Pan Tomasz zbladł i zrozumiał jaki błąd zrobił – właśnie wycina blachy i wstawia tekturę termoizolacyjną 1mm. Przecież te ścianki tylko pełnią jedna funkcję- zapobiegają by wełna nie wpadła do środka pieca – nic więcej !!!! koniec To wysysamy z mlekiem matki ( ja też) że solidne to musi być ciężkie, grube i stalowe. W PRL-u byliśmy światową potęgą 5 miejsce w produkcji stali na głowę Polaka, a Francuzi wtedy kombinowali jak zamienić bombę atomową w elektrownię atomową a Duńczycy i Holendrzy jak zrobić z wiatraka elektrownię wiatrową. Wniosek –bądź innowacyjny patrz jaką funkcję co spełnia, wywal z wnętrza pieca każdy zbędny kilogram stali lub zastąp izolatorem , nie musi to być piękne i wyglądać solidnie ma być oszczędne. Dowiedziałem się że ktoś wystawił na Allegro piec gdzie wewnątrz była zgrzana siatka zbrojarska z cienkiego drutu za tym mata izolacyjna i wełna. Brawo ktoś wreszcie pomyślał. W następnym odcinku –porady budujemy piec. Przepraszam było bardzo długo .Cześć

• Jak budować piec do polimeryzacji farb proszkowych wgKOMENTARZY: 13ODSŁON: 40145

Liczne pytania na forum np. ostatnio piec ( Mariusz) , wczorajsza wizyta u mnie Pana Tomasza który produkuje kabiny ciągników i sam właśnie zbudował piec , moje kontakty z producentami lakierni oraz brak fachowej literatury na ten temat skłoniły mnie do opisania moich przesłanek wyboru koncepcji budowy pieca do polimeryzacji farb proszkowych. Nie oczekuję od czytelników forum żadnych komentarzy i nie będę ich komentował a jedynie odpowiadał na pytania o niezrozumiałe kwestie. To są moje opinie możesz się z nimi nie zgadzać , ale tez możesz z nich skorzystać. Dla nowych czytelników którzy wahają się lub boja się zacząć przygodę z malowaniem proszkowym inwestując swoje skromne oszczędności - zachęcam budujcie sami poszczególne elementy wyposażenia. Malowanie proszkowe jest łatwe nie zrobisz zacieków nawet bez wprawy w malowaniu. Wyposażenie nie musi pięknie wyglądać to musi być efektywne i oszczędne. Dalej będę podpowiadał co należy kupić a co można zrobić samemu i czym się kierować. Faza wyboru koncepcji i ograniczenia. 1/ Pomieszczenie - długość hali - w jednej linii musi być 2 x głęb pieca + szer drzwi ( dla pieca przelotowego 3 x głęb pieca + 2x szer drzwi ) Szer hali – pamiętaj że powinno być miejsce pod kabinę proszkową i przygotowanie powierzchni. Wys hali – pamiętaj ze piec ma izolację od dołu + grzałki elektr a od Góry okap z wentylatorem nad drzwiami by odprowadzać dym i parę wodną z procesu polimeryzacji ( to śmierdzi i dusi jak wypuścisz na halę – zimą nie da się pracować). Położenie – z dala od zabudowy mieszkaniowej i sąsiadów – na pewno będzie im śmierdziało i przeszkadzał hałas nawet jak są teraz zaprzyjaźnieni = wizyty Sanepidu, PIP, = koszty 2/ Przydział energii elektrycznej -sprawdz jaki jest przydział energii na posesję z Zakładu Energetycznego zsumuj wszystkie odbiory z niezbędnych maszyn i urządzeń, wylicz ile możesz kW przeznaczyć na piec elektryczny + wentylator ( ok. 2kW) kabiny + grzałka w wannie do przygotowania (ok. 9kW). Jeśli z wyliczeń które przedstawię pózniej wyjdzie ci za mało kW to nie kop się z koniem ( Zakład Energetyczny) i od razu decyduj o piecu na olej opałowy. Piec na gaz ziemny to też mitręga z załatwianiem - zrezygnuj. Inaczej czekają cię dodatkowe wysokie koszty. Nie inwestuj w infrastrukturę która nie jest twoją własnością np. wynajem . 3/ Otoczenie – nie buduj pieca dla siebie i na dzisiaj. Pamiętaj to tylko piec narzuca ograniczenia wymiarowe malowanych detali, wszystko inne da się obejść. Rozpoznaj gdzie są inne lakiernie proszkowe i mokre w pobliżu, inne zakłady metalowe, producenci bram, ogrodzeń, fasad aluminiowych, odlewnie metali, ocynkownie – podjedz porozmawiaj –pytaj o największe wymiary ich produktów I CIĘŻAR !!!- czy to mogą być twoi potencjalni klienci czy konkurencja?. Nawet jak sami malują na mokro – ich klienci zmuszą do proszku. BUDUJ OPTYMALNY PIEC JAKI WSTAWISZ W HALI DLA DETALI TWOICH I KLIENTÓW.!!! – taki pogląd może spotkać się z natychmiastowym protestem że to niepotrzebne bo drożej, bo koszt energii, nie potrzebne grzanie wielkiego pieca itd. - dalej rozliczę się z tego poglądu, ale każdemu będzie żal d…… ściskał jak jest piękna wielka i na długo robota ale nie wchodzi do pieca i trzeba odmówić. W następnym rozdziale napiszę o liczeniu pieca – teoria a praktyka. Cześć

• Zobacz wszystkie komentarze ( 13 )
      • usówanie powłoki KTLKOMENTARZY: 3ODSŁON: 4466

Witam Stosowałem kiedyś środek do miejscowego usuwania powłoki KTL. Było to bardzo pomocne narzędzie, aby zajrzeć pod powłokę farby bez naruszania stali, ocynku czy aluminium. I tu pojawia się problem. Preparat ten był na bieżąco sporządzany w laboratorium. W skład wchodził na pewno bezwodnik octowy i dwa inne składniki, ale tu pamięć mnie zawodzi. Może ktoś z szanownych forumowiczów miał okazję spotkać taki preparat? Za podpowiedź będę bardzo wdzięczny.

• Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )